RADNO VRIJEME: 07:00 - 15:00
GSM
+385994808800
Mandarina

Mandarina

Neretvanska mandarinaMandarina (lat. citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa.
Njezina se narančasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.
Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.
Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.
Iako je uzgajana u Kini preko tri tisuće godina, tek je u devetnaestom stoljeću pristigla u Europu i Sjevernu Ameriku.
U hrvatskim krajevima mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.
Zanimljiva je priča i kako je stablo mandarine došlo u naše krajeve, godine 1933. jedan brod u Japan je odvezao banatsku pšenicu od koje se pravio naročito kvalitetan i ukusan kruh.
Nakon što je brod istovaren, a Japanci isprobali kruh, oduševljeni počasni konzul u Japanu Ujeyama iz Tokya poslao je darove istoka 372 sadnice agruma i to sorte: Unshiu, Honikan i Natsu Mikan.
Prve sadnice mandarina iz rasadnika u Opuzenu proizvedene su u jesen 1950. godine.
Mali agrumik, prvi u dolini Neretve posađen je 1951. godine na bivšem Salacanovu imanju Poljoprivredne stanice u Opuzenu na predjelu zvanom ”Pošta” u Trnovu kod Opuzena uz obalu Male Neretve i imao je površinu 2.300 m2 sa 394 stabalaca mandarina Unšiu Ovari u gustom sklopu sa razmakom 2,50 x 2,33 m.
Manji dio sadnica je 1951. podijeljen besplatno neretvanskim poljoprivrednicima kako bi se nasadi mandarina raširili.
Danas je u dolini Neretve zasađeno mandarina na oko 3.000 ha sa oko 3 milijuna stabala na kojima se u najboljim godinama ubere oko 60.000 tona mandarina.

Upotreba

Prilikom odabira pripazite da je kora čvrsta tj da nije naborana.
Ovo svojstvo je malo teže uočiti kod nekih sorti koje znaju “nabreknuti” kada su zrele.
Kora se pri tome može odvajati od mesa, ali svakako ne bi trebalo biti mekanih mjesta.
Lako se gule te su vrlo ukusne i osvježavajuće.
Plod treba biti težak za svoju veličinu, a miris treba biti čist i svjež.
Mandarine kojima je prošao rok trajanja imaju lagano fermentirani miris.
Eterično ulje mandarine se pokazalo izuzetno korisno kod osoba koje su pod stresom, pate od nesanice ili imaju problema s relaksacijom.

Sastav i ljekovitost mandarine

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.
Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.
Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva.
Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.
Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe.
Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.
Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.
Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka.
Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima.
Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti.
Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi.
Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.
Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.
Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Blagodati mandarine:

  • štiti od mnogih vrsta raka
  • sprečava starenje kože
  • pomaže u zacjeljivanju rana
  • jača imunitet
  • štiti od degenerativnih bolesti
  • pomaže u sprečavanju artritisa
  • ubrzava metabolizam
  • smanjuje apetit
  • pomaže u očuvanju vida

Mandarina u aromaterapiji

Eterično ulje mandarine dobiva se hladnim prešanjem sirove kore ovog voća.

Ovo  ulje slatkastog mirisa koristi se na samo za osvježavanje prostora, nego i pomaže kod cijelog niza tegoba:

  • smiruje napetost i tjeskobu
  • poboljšava rad jetre
  • primjenom na kožu suzbija razvoj akni
  • pomaže kod nesanice
  • olakšava simptome reume i artritisa
  • pomaže kod proljeva, zatvora i nadutosti

Eterično ulje mandarine koristi se u losionima za čišćenje i toniziranje kože, tijekom trudnoće za sprečavanje strija te se dodaje u kupke za smirenje i opuštanje.
Može se miješati s drugim uljima kao što su ulje klinčića, tamjana, lavande, muškatnog oraščića, cimeta i kadulje.

Primjena u kulinarstvu

Mandarina je voće jakog i slatkastog mirisa.
Možete ih zgnječiti i istisnuti sok, dodati u salate, kombinirati s povrćem i naravno, s desertom.
Osobito se dobro nadopunjuje sa slatkim i kiselim umacima.
Upotrijebite mandarinu kao dekoraciju na sladoledu s par kapi Grand Marniera ili umočite krišku mandarine u čokoladni fondue.

Kupovanje i čuvanje

Mandarine su zimsko sezonsko voće, a sezona im traje od rujna do siječnja, ovisno o mjestu uzgoja i vrsti.
Čuvajte ih na tamnom, hladnom mjestu, a najbolje u hladnjaku, što im produžuje rok trajanja do dva tjedna.
Kupujte zdrave plodove, svijetlo narančaste kore, koji će vam u ruci biti teški i puni.

Oprez!
Prilikom kupnje budite oprezni, jer mandarine u trgovinama znaju biti tretirane raznim pesticidima. Po mogućnosti kupujte organski uzgojene mandarine, ili ih prije konzumiranja jedan do dva sata namočite u hladnoj vodi.